duminică, 1 aprilie 2012

INTERPRETAREA JURIDICA DE CATRE UN AVOCAT PROFESIONIST NEPLATIT DE CPR - AVOCAT RADU ENACHE

I Dispozitia 1/2012

1. Baza legala a dispozitiei: art.53 din Normele Metodologice de aplicare a Lg. 213/2004 se refera la spatiile destinate activitatii psihologilor, acest articol nu poate reprezenta un fundament legal pentru dispozitie, avand in vedere continutul si scopul acesteia.

2. Proiectul de Disp...ozitie si proiectul Normelor trebuiau discutate si dezbatute in comisii, in Comitetul Director si in Consiliul Colegiului, consiliu ce stabileste liniile directoare in legatura cu problemele fundamentale ale profesiei de psiholog cu drept de libera practica (art. 30 din Lg.213/2004).
3. Presedintele colegiului are atributiuni delimitate de art. 41 din legea 213/2004, atributiuni pe care si le-a depasit. Daca exista delegare de competenta sau atributii, aceasta de face pe baza unei hotarari ce este act administrativ intern. Prin delegare se transmit drepturi si obligatii de la o persoana cu functii de conducere catre o alta persoana cu functii de conducere, nu se transmit atributiunile unei structuri (colegiu, comitet, consiliu) catre o singura persoana deoarece aceasta echivaleaza cu suspendarea totala sau partiala a activitatii acelei structuri sau cu incetarea de fapt a activitatii ei.

Solutii:
1. Suspendarea pe cale administrativa pe plan intern a Dispozitiei 1/2011 si a Normelor de aplicare urmata de anularea acestor acte normative;
2. Actiune in nulitate absoluta promovata in justitie avand drept cerere accesorie suspendarea Dispozitiei 1/2012 si a Normelor de aplicare deoarece au fost emise cu incalcarea legii 213/2004;
3. Informarea structurilor si persoanelor interesate de suspendarea Dispozitiei 1/2012 si a Normelor de aplicare sau de initiere a procedurii juridice de anulare si suspendare.

II. Referitor la Presedintele Colegiului

1. Se impune sesizarea Comisiei de disciplina deoarece acesta in calitatea pe care o are a comis un exces de putere ce a avut ca urmare imediata tulburarea grava a activitatii unui numar important de psihologi, si a depasit atributiunile prevazute de atr. 41 din Legea 213/2004, a aprobat cheltuieli fara sa aiba buget aprobat, nu a tinut cont de stucturile de conducere ale colegiului si de atributiunile acestora.
2. Comisia poate sa-l suspende din functie pe perioada cercetarii disciplinare prealabile, iar daca din procesul verbal intocmit de raportori se confirma acuzatiile, se poate ajunge la sesiunea extraordinara a Conventiei Nationale pentru alegerea unui nou presedinte.
3. In functie de continutul procesului verbal intocmit de raportori atunci cand reiese savarsirea unor infractiuni se poate sesiza Parchetul pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.246 Cod Penal – abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in cazul de fata o persoana juridica de drept privat (Colegiu) deoarece presedintele a indeplinit cu intentie si in mod defectuos atributiunile de serviciu. Daca a comis o paguba in patrimonial Colegiului mai mare de 50.000 de euro prin infractiune s-a ajuns la consecinte deosebit de grave, ceea ce constituie o agravanta a faptei sale.
4. Art.32 Codul Deontologic: Cand presedintele consiliului director este in imposibilitate de a-si exercita functia, inlocuitorul de drept este presedintele Comisiei de disciplina sau alt presedinte de comisie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu